Víno v receptech aneb i zde jsou pravidla
Červené víno
Červené víno v kombinaci s červeným masem se nedodržuje pouze při stolování, ale už při vaření, kdy lze vínem maso podlít nebo na něm dusit. Víno lze využít jak u receptů na celou pečeni, tak u receptů na medailonky, guláš aj.
Vše má své výjimky, proto zmíníme i zde jednu: Červené víno lze využít také při přípravě drůbeže, zejména pak kachny.
Bílé víno
Bílé víno se v kuchyni využívá především při přípravě ryb, mořských plodů a drůbeže. Možná jste někdy slyšeli o francouzské pochoutce s názvem kohout na víně, nebo o mušlích připravovaných na víně. Naopak pro vás bude možná překvapením, že víno lze využít i při přípravě rizota.
Dezerty
Alkoholické dezerty nejsou žádnou novinkou. Oblíbené je například rumové tiramisu, ale dnes je řeč o víně, budeme tedy pokračovat v receptech obsahujících víno. Mezi takové patří podušené ovoce na bílém, nebo červeném víně. Takové ovoce lze podávat samotné, se šlehačkou nebo zmrzlinou.
Vinný dezert může být i v podobě knedlíků s ovocno-vinnou omáčkou. K přípravě omáčky se nejčastěji využívá Portské, které je známé pro svoji sladkou chuť.
Vařte s tím, co byste vypili!
Pravidla, jaké vybrat víno, říkají jediné: Vařte s takovým vínem, které budete k podávanému jídlu pít. To znamená, že není radno kupovat levné krabicové varianty vína. To by totiž pil samotné málokdo. Chuť vína dodá specifickou chuť celému pokrmu, na to pamatujte!
Bojíte se alkoholu v krvi?
Možná máte chuť na dušené maso na víně, ale právě sedíte v restauraci s rodinou, kterou musíte dopravit jako jediný řidič zpět domů v pořádku, bez pokut a nehod. Pokud si dáte cokoliv tepelně upraveného, co obsahuje víno, nemusíte se bát. Zkušení kuchaři vědí, že je víno potřeba přidat při přípravě jídla co nejdříve, aby se vypařil alkohol.
Přidat komentář