Víno a jídlo je jako vzduch a život – jedno k druhému patří
Bílá vína
Bílá vína se hodí obecně k lehčím pokrmům. Suché bílo víno je potom naprosto jasná volba v případě, že na vašem talíři převažuje zelenina nebo ryby. Sladká varianta bílého vína se doporučuje k měkkým i tvrdým sýrům, jejichž chuť se tak stane výraznější. Pokud takové víno zvolíte k ovocné míse, také nešlápnete vedle. Plná vína, tedy jakostní, výběrová, jsou známá pro výraznou chuť, která vám na jazyku zůstává delší dobu. Tyto vína doplní nejlépe tvrdé sýry, ryby a světlé maso.
Červená vína
Lehká červená vína jsou vína s nižším obsahem alkoholu a jsou přijatelná pro delší popíjení. Hodí se k běžnému stolování. Pokrmy, ke kterým toto víno využít, jsou obvykle drůbeží, ale jde o častou volbu i k uzeninám. Naopak těžká vína s výraznou chutí a vyšším obsahem alkoholu volíme k červenému masu, je vhodné i k uzeninám a k tvrdým sýrům.
Další obecné pravdy o víně a jídle
Sladká vína obecně volíme k sladkým pokrmům, protože sladké chutě se doplní a vtvoří v ústech harmonii. Pokud ovšem k sladkým jídlům zvolíte těžké víno s výraznou alkoholovou chutí, jídlo bude působit mnohem sladší.
Je-li součástí receptu nějaké víno, je vhodné pít k tomuto pokrmu totéž víno, abyste si byli jisti, že bude celková chuť výraznější, nevytvoří se tak kombinace dvou, mnohdy nevhodných vín.
Víno bílé se pije vždy před červeným, suchá vína se pijí před sladkými, lehká vína před těžkými a mladá vína před vyzrálejšími. Když dodržíte tato pravidla, ani celovečerní ochutnávání a popíjení vín nezpůsobí následnou nevolnost a bolesti hlavy.
Přidat komentář