Vinařství je umění
Kdo spěchá, prodělá
To, jak bude víno dobré a oblíbené závisí i na tom, jak je vinař trpělivý a umí odhadnout správnou dobu, kdy víno sklidí. Ti, co nevytrvají a budou pospíchat, prodělají, jelikož jejich víno určitě nebude tak dobré jako vinařů, kteří si počkali a nechali hrozny pořádně vyzrát, se dočkají výdělku za exkluzivní víno.
Kvalita vs. kvantita
Kdo dělá víno pro peníze, vlastní několik vinic. Je pro něj důležité, aby měl co nejvíce vína, protože za tím vidí velký výdělek. Praví vinaři však ocení i menší, ovšem kvalitní úrodu. O hrozny se mohou starat lépe než ti, kteří víno zasadí a pak jen čekají na sklizeň.
Víno se má vychutnat
Ti, kterým stačí krabicové víno, které je velmi nekvalitní a nemá s opravdovým vínem mnoho společného, jsou podle vinařů barbaři. Jsou to i tací, kteří si nakoupí litry vína a nezajímá je odrůda, ročník, místo původu… Zamyslete se – někdo do vína dává svoje srdce a veškerou práci oceníte pouze tak, že s kamarády vypijete deset litrů za večer a ráno si ani nevzpomenete, co to bylo za víno? Každé víno má svoji historii a zaslouží si být oceněno, zaslouží si za povšimnutí. Pokud vínu nerozumíte a nevíte, co vybrat, poraďte se s vinaři. Ti vám vše vysvětlí.
Nové technologie
S moderní dobou přicházejí i nové metody výroby vína, které vinaři postupně objevují a zkoušejí. Možná někdy není nad osvědčenou starou klasiku, ale nové metody jen dokazují, že je vinařství stále ve vývinu a má tak jistou budoucnost.
Přidat komentář