TOP 5: Oblíbené druhy červeného vína
Francouzský paradox
Proč pít víno, hlavně to červené, bychom mohli rozebírat v několika samostatných článcích, stejně jako odborníci tomuto tématu věnují desítky studií. Co je jisté, složky obsažené v červeném víně podporují činnost srdce a cév. Důkazem toho jsou Francouzi, kteří byli, jsou a nejspíše vždy budou velkými labužníky a svůj jídelníček zakládají na pokrmech bohatých na nasycené tuky. Jejich konzumace vede k zvyšování cholesterolu v krvi. To potom vede ke kardiovaskulárním onemocněním, se kterým se francouzští lékaři nepotýkají tolik, jako lékaři jinde ve světě, a to právě díky vínu.
Která vína musíte ochutnat?
Mezi odrůdy vína, které se zejména na jihu Moravy naší krásné země hojně pěstují a vyhrávají soutěže, patří Frankovka, Zweigeltrebe, Dornfelder, Merlot a Cabernet Sauvignon.
Frankovka je starobylá odrůda vín. Jde o víno, které se hodí ke všem událostem i pokrmům. Je všední, a pro svoji všestrannost velmi vyhledávané, zatímco Zweigeltrebe je výraznější, a to díky příměsi Svatovavřineckého vína právě do Frankovky. Křížencem je i Dornfelder, víno tmavě červené barvy a ovocné chuti, které se pije časně – nejlepší je totiž mladé!
Když byla řeč o Francii, mezi tamní tradiční vína patří Merlot, který pochází z jedné z nejznámějších vinařských oblastí na světě, Bordeaux. A odtud pochází také Cabernet Sauvignon. Tato odrůda se těší oblibě nejen na jihu Moravy nebo ve Francii. Jde o sedmou nejčastěji pěstovanou odrůdu vín na světě. Cabernet Sauvignon se často archivuje, díky čemuž více vynikne chuť černého rybízu.
Přidat komentář