TOP 5: Oblíbené druhy červeného vína

TOP 5: Oblíbené druhy červeného vína

TOP 5: Oblíbené druhy červeného vína

Mnoho z vás jistě slyšelo větu: Červeným vínem ku zdraví. Taky jste jistě slyšeli, že sklenka červeného vína každý den prodlouží váš život, a to až o polovinu. A obě tato tvrzení jsou pravdivá. To, že je víno lék, věděli už ve Starém Egyptě. Tehdy byla zmínka o vínu jako medikamentu zaznamenána na papyry. Vedle Coca Coly nebo čokolády patřilo k sortimentu lékárny ještě v polovině minulého století.

Francouzský paradox

Proč pít víno, hlavně to červené, bychom mohli rozebírat v několika samostatných článcích, stejně jako odborníci tomuto tématu věnují desítky studií. Co je jisté, složky obsažené v červeném víně podporují činnost srdce a cév. Důkazem toho jsou Francouzi, kteří byli, jsou a nejspíše vždy budou velkými labužníky a svůj jídelníček zakládají na pokrmech bohatých na nasycené tuky. Jejich konzumace vede k zvyšování cholesterolu v krvi. To potom vede ke kardiovaskulárním onemocněním, se kterým se francouzští lékaři nepotýkají tolik, jako lékaři jinde ve světě, a to právě díky vínu.

Která vína musíte ochutnat?

Mezi odrůdy vína, které se zejména na jihu Moravy naší krásné země hojně pěstují a vyhrávají soutěže, patří Frankovka, Zweigeltrebe, Dornfelder, Merlot a Cabernet Sauvignon.

Frankovka je starobylá odrůda vín. Jde o víno, které se hodí ke všem událostem i pokrmům. Je všední, a pro svoji všestrannost velmi vyhledávané, zatímco Zweigeltrebe je výraznější, a to díky příměsi Svatovavřineckého vína právě do Frankovky. Křížencem je i Dornfelder, víno tmavě červené barvy a ovocné chuti, které se pije časně – nejlepší je totiž mladé!

Když byla řeč o Francii, mezi tamní tradiční vína patří Merlot, který pochází z jedné z nejznámějších vinařských oblastí na světě, Bordeaux. A odtud pochází také Cabernet Sauvignon. Tato odrůda se těší oblibě nejen na jihu Moravy nebo ve Francii. Jde o sedmou nejčastěji pěstovanou odrůdu vín na světě. Cabernet Sauvignon se často archivuje, díky čemuž více vynikne chuť černého rybízu.

Přidat komentář

Fax: