Sommelier je umělec, kterému chutná víno

Sommelier je odborník z oblasti gastronomie a jeho střed zájmu jsou hlavně vína a podobné nápoje a jejich kombinace s jídlem. Jeho úkolem je znát charakteristiky jednotlivých odrůd vín, které od sebe musí umět rozeznat, ale také by se měl orientovat v lihovinách a míšených nápojích. Mnoha podnikům na základě svých znalostí sestavuje nápojový lístek a vyhledává kvalitní dodavatele podávaných nápojů. Dnes lze sommelierství považovat nejen za umění, ale také povolání, které má počátky v 19. století, kdy začaly vznikat luxusní hotely, kterým záleželo na kvalitní nabídce hostům.

Ne každý jím může být

Sommelier není kde kdo. Opravdu to není Franta, co má největší sklep z celé vesnice, ani to není člověk, který do sebe lije jednu sklenku vína za druhou. Sommelieři ani neradí v oddělení vín v supermarketech. Sommelieři se ukazují na degustacích, tam je jejich místo.

Takový sommeliér má za sebou dlouhou praxi ochutnávání nejrůznějších vín. Jeho úkolem je poznat dobré a špatné víno, určit vadu a poradit se zlepšením. Musí být schopný o vínu diskutovat, měl by být schopný srovnat jednotlivé ročníky a určit, který se povedl.

Sommerlierství se dokonce vyučuje

Chcete-li se začít učit, jak být sommelier a začít nabírat zkušenosti co nejdříve, máte tu možnost na středních hotelových školách. Tam je opravdu tento předmět, kde se nepopíjí celé hodiny víno, ale odhaluje se historie vína, jeho výroba a vše kolem. I tuto „omáčku“ sommerlier musí znát! Další studium je už na vás – existují kurzy, díky kterým se máte možnost uchytit i ve světě.

Sommelier určuje, co se pije

Možná vás zajímá, kdo vlastně udává směr v trendech, které říkají, která vína jsou pro daný rok typická a která vína se pijí k jednotlivým pokrmům. Jsou to právě sommelieři, kteří zkouší kombinace vín a pokrmů a zkoumají, které chutě se doplňují, a které jsou naopak velmi nevyhovující…

Přidat komentář

Your email address will not be published. Required fields are marked *