Rosé, jedinečné víno, na které se zapomíná

Rosé, jedinečné víno, na které se zapomíná

Všichni radí, k čemu pít červené víno, k čemu bílé. Při hledání receptů s vínem také padají nejčastěji jen názvy červených a bílých vín. Přitom opomíjené růžové víno má svoje kvality, které nemá žádné jiné.

Dodnes si hodně lidí myslí, že jde jen o červené víno smíchané s bílém. Růžové víno je však vyráběno z modrých hroznů, které se nechávají naležet jen krátce, takže nevznikne víno červené.

Růžové víno je rozmanité

Růžových vín existuje celá škála. Jde o jediný druh vína, který má tak širokou škálu barev, odstínů, chutí. Existují růžová vína, která jsou téměř čirá, jemně narůžovělá, ale mezi růžovými víny najdete i odstíny lososové barvy, růžové, starorůžové, měděné, malinové i červené. Barva závisí na odrůdě a technologii zpracování. Proto se nenechte zmást – barva obsahu neznačí vždy druh vína, protože i červené může být růžové!

Poznámka: Čirým vínům se říká často klarety (z francouzského clair – průzračný).

Ovocné příchutě si zamilujete

Růžová vína jsou specifická pro své ovocné tóny. Zatímco některá vína chutnají po jahodách, v dalších můžete cítit broskve, citrusy, třešně, višně i vodní meloun. I s výběrem ovoce souvisí již zmíněný odstín. Například třešním je přisuzovaný světlý odstín, naopak tmavší jsou vína s příměsí lesního ovoce.

Nejznámější odrůdy

Mezi nejčastější odrůdy, které vinaři při výrobě růžových vín vybírají, patří Cabernet SAuvignon, Rulandské modré, Svatovavřinecké, Frankovka a Zweigeltrebe. Není to ovšem pravidlo platné pro celý svět. Ve Francii jsou určité, typické odrůdy, které se v Česku nevyužívají, jako například Cinsault nebo Syrah.

Rosé v kuchyni

Růžové víno je jedinečné pro svoji svěžest, rozmanitost. Lze jej podávat k mnoha pokrmům, mezi které patří paštiky, uzeniny, ale i těstoviny, zelenina, ryby a plody moře. Rosé si také jistě zamilujete ke grilovanému, protože nepřebije chuť masa, pouze ji doplní.

Růžová vína pijte mladá!

Rosé jsou určená k rychlé spotřebě – do dvou let od sklizně. Nejsou vhodná k archivaci, časem ztrácí vše, pro co jsou tak jedinečná. Co se týče skladování, tak je jim nejlépe v chladu a ve tmě.

Přidat komentář

Fax: