Muškát moravský, jemné víno z našich krajin
Českloslovenská odrůda
Muškát moravský je odrůda vinné révy, ze které se vyrábí bílá vína. Původem je vyšlechtěna z odrůd Muškát Ottonel a Prachttraube. Šlechtění probíhalo v bývalém Československu ve Šlechtitelské stanici v Polešovicích na Moravě. Muškát moravský se posléze stal nejrozšířenějším křížencem u nás.
Vinná réva a její rysy
Tato odrůda je jako jiné druhy vinné révy klasicky dřevitá pnoucí liána dorůstající až několika metrů. Co je zvláštní a typické, jsou narůžovělé okraje mladých lístků. Jinak jsou listy této révy klasické. Květy jsou žlutozelené, plod také.
Vlastnosti vína
Plody této révy je potřeba sklidit včas, jedině tak vznikne opravdu kvalitní ročník. K tomu, aby se ročník muškátových vín povedl, je zapotřebí i kvalitní výroby, která si žádá zkušeného vinaře. Pokud výroba neprobíhá tak, jak má, chuť vína nebude jemně ovocná, ale kyselá.
Tato odrůda se hodí také na výrobu sektů nebo do cuvée, což je víno smícháno z několika odrůd nebo moštů dohromady.
Chuť a stolování
Chuť vína, jak již bylo zmíněno, je lehčí a správně nemá obsahovat příliš mnoho kyselin. Co se ovocné chuti týče, je možné cítit tóny černého rybízu. Jako jemné víno se hodí jako aperitiv k předkrmům, oceníte jej ale také u sladkých dezertů.
Muškát moravský není vhodný k archivaci, je vhodné jej zkonzumovat do jednoho ruku od výroby.
Přidat komentář