Müller Thurgau, jedno z nejznámějších odrůd vín
Šlechtitel Müller
Historie této odrůdy se začala psát roku 1882, kdy švýcarský profesor Hermann Müller zkřížil odrůdy Ryzlink rýnský a Madlenka královský. Zkřížením vznikla odrůda, kterou pojmenoval Müller Thurgau. Zanedlouho se začala šířit do vinařských oblastí více na sever a dnes se jedná o nejúspěšnější zkříženou odrůdu.
Jak tuto odrůdu pěstovat?
Jelikož není Müller Thurgau příliš náročná na oblast pěstování, pohodlně ji lze pěstovat téměř kdekoliv mimo oblasti, kde se teplota pohybuje pod nulou. Občasné mrazy, jako máme u nás, jí tolik neublíží, trvale by je ale nesnesla, a už vůbec ne, pohybují-li se více jak 18°C po nulou.
Přesto, že není příliš náročná, daří se jí nejlépe v zemině se spoustou živin – to splňují jílovité půdy s dostatkem vláhy. Když jí poskytnete, co má nejraději, odvděčí se vám bohatou úrodou.
Spojení vína a jídla
Müller Thurgau nejlépe chutná mladá, má totiž menší obsah alkoholu a je tak osvěžující. V chuti lze zpozorovat stopy po ovoci a muškátu. Ochutnali jste někdy Müller Thurgau a bylo hořké? Potom jde o víno z rukou vinaře, který se žene jen za výnosy a nedbá na důkladné pěstování. Zkrátka, o víno je potřeba se starat, nejlépe s láskou.
Nevíte, jaké víno vybrat k rybě, drůbežímu masu, zelenině nebo předkrmům? Müller Thurgau bude jistě správná volba! Lehká s věží chuť vína tyto pokrmy doplní. Nevíte-li, co si k vínu dát na chuť, potom je nejlepší volbou měkký bílý sýr (například Mozzarella), anebo sýry plísňové.
Přidat komentář