Lekce o víně – důležité poznatky, které stačí začátečníkům

Lekce o víně – důležité poznatky, které stačí začátečníkům

Vědět něco málo o vínu by měl každý, kdo pochází z vinařské země či pouze oblasti, jako je například jižní Morava. Stačí málo k tomu, abyste byli schopni konverzovat v případě, že se s přáteli sejdete ve sklípku nebo na akci, kde se pije jen víno. Seznamte se s nejčastějšími druhy a odrůdami vín, i s pravidly, která říkají, jak víno pít.

Druhy vín

Určitě víte, že jsou vína bílá, červená a matně vzpomínáte i na fakt, že jste slyšeli o růžových vínech. Toto rozdělení však není striktní, protože se vína dělí i jinak! Nejčastěji na vína suchá, polosuchá, sladká – podle chuti. Co se týče vína červeného, není pouze jedno jediné. To dělíme na lehké a těžké, přičemž lehké obsahuje méně alkoholu, než to těžké. Co se týče vín růžových, bohatě stačí, když neuděláte faux pas a neřeknete, že rosé vzniká smícháním vína bílého a červeného. Pro růžové víno se využívají odrůdy modrých vín, které se jen krátce nechají uležet, nestihne tedy vzniknout červené víno.

Odrůdy vín

Mezi nejčastější, nejoblíbenější odrůdy bílých vín patří Rulandské bílé, Rulandské šedé, Pálava, Ryzlink rýnský nebo Hibernal a Tramín červený – ano opravdu je to odrůda bílého vína! Červeným vínům potom kralují odrůdy jako Cabernet Sauvignon, Zeigeltrebe, Frankovka, Merlot a v neposlední řadě Dornfelder.

Chladí se vína?

Bílá vína se podávají chlazená, jejich teplota by se měla pohybovat mezi 9 až 12°C. Červené víno by mělo být teplejší, ale neplatí fakt, že by mělo mít pokojovou teplotu! Pokojová teplota totiž mnohdy dosahuje až 25°C a takhle teplé víno je hřích, protože to ani není svařák. Správná teplota červeného vína by tedy měla být okolo 15-18°C. Vždy pamatujte na to, že teplota vína během nalévání do skleniček a konzumace stoupne až o dva stupně. Růžová vína potom vyžadují teplotu stejnou, jako bílá.

Víno není voda!

Pokud se sejdete s přáteli na degustaci vín, rozhodně to neznamená, že si nalijete každého vzorku plnou sklenku! Při servírování se nalévá 1/3 sklenky, při degustaci ještě méně. Nepijte tedy víno jako limonádu nebo vodu, ale střídmě, po doušcích.

Přidat komentář

Fax: