Floriánka osloví milovníky aromatických vín

To, zda je víno aromatické, se povětšinou opomíná uvádět. Tento termín bývá předmět soutěží a výstav vín. Avšak ti, kteří mají rádi Sauvignon, Pálavu, Tramín červený nebo kupříkladu Floriánku, si mohou být jisti, že jde o aromatická vína, která mají jiskru, o kterou jsou jiná vína ochuzena.

Floriánka a její původ

Floriánka je moštová odrůda bílých vín, která vznikla křížením odrůd Müller Thurgau a Veltlínské červené rané. Vyšlechtěna byla ve Šlechtitelské stanici vinařské Polešovice. Je celkem mladá, proto ji možná ani příznivci aromatických vín neznají. Oficiálně se totiž její vznik zapsal až v roce 2010.

Název odrůda převzala od názvu viniční trati, jejíž jméno je převzato od Svatého Floriána, což je na tomto území, konkrétně v oblasti Blatnice pod Svatým Antonínkem, patron vinařů nehledě na to, že ve skutečnosti tento světec a mučedník s vinohradnictvím neměl nic společného.

Pěstování a vlastnosti vína

Odrůda dozrává na začátku září, kdy je nejlepší ji sklidit. Při odkládání sklizně bobule sesychají. Víno, které se sklidí zavčasu, má zlatavou barvu, je jemně aromatické, svěží. Někoho překvapí, že je z něj cítit med, jablka a u vyzrálejších vín lze zpozorovat velmi silnou vůni medových pláství. Dalšími vůněmi, na které můžete při koštu Floriánky narazit, jsou žlutý meloun nebo banán.

Stolování

Pravidlo zní: aromatická vína se nejlépe hodí k aromatickým jídlům. Aromatičnost musí být však vyvážená, jedno nesmí příliš přebíjet druhé. Musí jít o dokonalé snoubení chutí. Proto Floriánku volte ke kořeněným předkrmům. Co se týče masa, nejlépe se hodí ke kuřecímu a krůtímu.

Přidat komentář

Your email address will not be published. Required fields are marked *