Faux pas s vínem? Poučte se!

Mnozí si myslí, že pití vína není o ničem jiném, než o obyčejném pití. Pro mnohé je pití vína ovšem rituál, který má svá pravidla. Pravidla má výběr vína, ochutnávka i konzumace. Zejména v restauracích jsou číšníci obeznámeni s bontonem týkajícího se vína. Přiučte se s námi, jak předejít trapasům, během kterých nevíte, co dělat.

Objednání vína

Víno objednává hostitel – tedy ten, který svolal sešlost a také často ten, který bude za vše platit. Správný výběr vína by měl přijít po prostudování nápojového lístku. Pakliže si nevíte rady, požádejte číšníka o jeho doporučení. Správný číšník by měl volbu vína určit podle objednaných pokrmů i požadavků zákazníků – zejména co se týče bílého či červeného. Podle znalostí číšníka se dozvíte něco víc i o podniku, ve kterém jste se rozhodli obědvat či večeřet.

Vůně vína

Nebuďte překvapeni, když k vám přijde číšník s uzavřenou lahví. Teprve u vašeho stolu ji otevře a dá vám přičichnout ke korkové zátce, podle které můžete poznat dobré i špatné víno. Nepoznáte-li to, nebuďte alespoň příliš překvapeni tímto gestem!

Ochutnávka

Dalším krokem je ochutnání vína. Jako první ochutná víno ten, který ho vybral/objednal. To by si správný číšník měl pamatovat a měl by tedy komunikovat zatím pouze s touto osobou. Pokud však víte, že mezi vašimi známými u stolu sedí znalec vína, ochutnávku nechte na něm. I tak by ale ochutnat měl i hostitel.

Rozlévání vína

Pokud vám vybrané víno vyhovuje, číšník ho začne rozlévat. Nejdříve zaplní sklenice dámám, potom pánům. Jako poslední přijde na řadu sklenice hostitele. Nebuďte v šoku, že vám číšník nalil do sklenic „málo“ vína. Sklenice se má zaplnit pouze z jedné třetiny! Není tedy ani vhodné žádat, aby vám číšník nalil více.

Pravidla dolévání

Dolévat během stolování se smí i v případě, že není sklenice zcela prázdná, ovšem pořád platí pravidlo, že se sklenice plní pouze z jedné třetiny. Dolévat pak smí číšník, je neslušné si dolévat sám. Pokud na vás zapomene, decentně to naznačte, nebuďte však neslušní!

Přidat komentář

Your email address will not be published. Required fields are marked *