Faux pas s vínem? Poučte se!
Objednání vína
Víno objednává hostitel – tedy ten, který svolal sešlost a také často ten, který bude za vše platit. Správný výběr vína by měl přijít po prostudování nápojového lístku. Pakliže si nevíte rady, požádejte číšníka o jeho doporučení. Správný číšník by měl volbu vína určit podle objednaných pokrmů i požadavků zákazníků – zejména co se týče bílého či červeného. Podle znalostí číšníka se dozvíte něco víc i o podniku, ve kterém jste se rozhodli obědvat či večeřet.
Vůně vína
Nebuďte překvapeni, když k vám přijde číšník s uzavřenou lahví. Teprve u vašeho stolu ji otevře a dá vám přičichnout ke korkové zátce, podle které můžete poznat dobré i špatné víno. Nepoznáte-li to, nebuďte alespoň příliš překvapeni tímto gestem!
Ochutnávka
Dalším krokem je ochutnání vína. Jako první ochutná víno ten, který ho vybral/objednal. To by si správný číšník měl pamatovat a měl by tedy komunikovat zatím pouze s touto osobou. Pokud však víte, že mezi vašimi známými u stolu sedí znalec vína, ochutnávku nechte na něm. I tak by ale ochutnat měl i hostitel.
Rozlévání vína
Pokud vám vybrané víno vyhovuje, číšník ho začne rozlévat. Nejdříve zaplní sklenice dámám, potom pánům. Jako poslední přijde na řadu sklenice hostitele. Nebuďte v šoku, že vám číšník nalil do sklenic „málo“ vína. Sklenice se má zaplnit pouze z jedné třetiny! Není tedy ani vhodné žádat, aby vám číšník nalil více.
Pravidla dolévání
Dolévat během stolování se smí i v případě, že není sklenice zcela prázdná, ovšem pořád platí pravidlo, že se sklenice plní pouze z jedné třetiny. Dolévat pak smí číšník, je neslušné si dolévat sám. Pokud na vás zapomene, decentně to naznačte, nebuďte však neslušní!
Přidat komentář