Chardonnay chutná celému světu
Historie odrůdy
Chardonnay vzniklo křížením dvou odrůd, a to Rulandské modré a Heunisch, která patří mezi starobylé odrůdy vinné révy světu známé po staletí. Až kolem roku 1300 vzniklo, ve Francii nebo v Libanonu, k výsadbě křížené odrůdy nám známé jako Chardonnay. V Evropě je tato odrůda rozšířená velmi, ovšem za největšího pěstitele se považují Spojené státy, zejména pak Kalifornie.
Charakter révy
Samotná réva této odrůdy patří mezi západoevropské odrůdy vyznačující se menším plodem. Bobule hroznu jsou malé, dorůstají maximálně 15mm. Barva je žlutozelená a intenzivní. Jak lze vyčíst mezi řádky, odrůda je atypická, proto se neřadí mezi hojné sklizně. I když není vína mnoho, jde o velkou kvalitu, která se odráží i v ceně.
Charakter vína
Vína této odrůdy poznáte podle zlatožluté světležluté barvy. Jsou kořeněná, přesto však svěží a příjemná. Jejich vůně ve vás může evokovat exotiku, neboť z těchto vín lze vycítit ovoce jako je banán, ananas či citrusové plody.
K čemu se Chardonnay podává
Chardonnay je díky svým vlastnostem vhodné k hovězímu i vepřovému masu. Neuděláte chybu, pokud jej zvolíte k jídlům se smetanovou omáčkou. Díky mnohotvárnosti této odrůdy jej lze přiřadit i k pokrmům zahrnující plody moře, které jsou typické pro Francii, anebo k drůbežímu masu, což využíváme my, Češi.
Přidat komentář