Aurelius, charakteristické víno z jižní Moravy
Původ odrůdy
Aurelius je poměrně ještě mladá odrůda a vznikla zkřížením odrůd Neuburské a Ryzlink rýnský ve Šlechtitelské stanici vinařské v Perné. Samotná obec Perná se nachází v mikulovské vinařské oblasti, kde se pěstování zachovalo a vypěstuje se zde největší podíl této odrůdy nejen z České republiky, ale i ze samotné Moravy.
Pěstování
Tato odrůda je známá tím, že její sklizeň přichází v druhé polovině září, tedy pozdně. Zkušení vinaři umí dokonce ve výhodné roky odhadnout, že když sklidí víno ještě o něco později, získají tak víno s přívlastkem výběr z hroznů.
Chuť a stolování
Aurelius poskytuje kvalitní ochutnávku plného vína, které převzalo intenzivní chuť po Ryzlinku rýnském. Vůně možná mnohé překvapí, neboť v ní lze rozeznat ovocné a květnaté tóny. Ochutnávka je svěží, v ústech lze cítit citrusy nebo broskvové tóny. Co se týče archivace, je vhodná střední až vyšší, čímž se myslí doba od tří do pěti let. Délka archivace se odvíjí hlavně od možnosti skladování, se kterým vám poradí každý zkušený vinař.
Způsob servírování si tato odrůda ponechala po Ryzlinku rýnském. Je vhodné k lehčím jídlům z drůbežího masa, ke studeným předkrmům. Pozdní sběry se potom hodí k rybám.
Přidat komentář