Archivní vína aneb pravidla pro dlouhodobé skladování

Archivní vína aneb pravidla pro dlouhodobé skladování

Vína máme různá: bílá, červená, růžová, suchá, sladká, těžká, lehká, jakostní… Je několik rozdělení a každé je něčím specifické. Dnes se zaměříme na vína archivní, na to, zda stáří vína ovlivní například jeho barvu. Nebo je jedno, kdy jej vypijete?

Která vína lze archivovat?

Archivovat víno není jen tak. Je potřeba vybrat správnou odrůdu, dodržet výrobní postup i následné skladování, aby se kvalita vína s roky navýšila. Obecně platí, že k archivaci se hodí vína s vysokým obsahem extraktu. Čím vyšší procento extraktu, tím vyšší procento kyseliny a tím vyšší šance, že víno nenapadnou mikroflóry.

Odrůdy bílého vína hodící se k archivaci jsou Rulandské bílé, Ryzlink vlašský, Chardonnay nebo Rulandské šedé. Předpoklad k archivaci u červených vín mají odrůdy Merlot, Rulandské modré a Cabernet Sauvignon.

Pozor dejte na vína růžová – ta jsou určena ke konzumaci, dokud jsou mladá, obvykle do dvou let od výroby. Stejně tak existují i odrůdy bílých i červených vín, která se pijí mladá, protože mají malý podíl kyseliny, zrají totiž rychleji. Mezi taková patří známý Modrý Portugal nebo Müller Thurgau.

Barva vína

Barvu vína udává odrůda i příměsi – hlavně u rosé závisí barva na příměsi ovoce. Jak jsme si ale řekli, růžové víno není vhodné k archivaci. Jak tedy souvisí barva vína s víny archivními bílými a červenými?

Obecně platí, že bílá vína postupem času tmavnou, červená vína naopak světlají. To se děje, pokud vína skladujete správně – v chladu a ve tmě. Rozhodně se nebojte, že ztmavlé bílé nebo bledé červené se nějak zkazilo!

Neuchovávejte vína z obchodů

Vína z obchodů nejsou určena k dlouhodobé archivaci. Jejich předpoklad je rychlá konzumace, neboť supermarkety rozhodně nesplňují podmínky, za kterých se má víno správně skladovat, aby dlouho vydrželo. Pokud však nakoupíte víno u zkušeného vinaře, nemáte se čeho bát.

Shrnutí

Víno, které lze archivovat, musí být ze správné odrůdy, musí být vyrobeno z kvalitních hroznů odborníkem, který zná správný technologický postup a hlavně – musí být správně skladováno! Neskladujte vína z obchodu, věřte zkušeným vinařům. Záleží jim na jejich produkci, proto poradí, jak s vínem správně zacházet – lépe než „odborníci“ v supermarketu.

Přidat komentář

Fax: