Archivní vína aneb pravidla pro dlouhodobé skladování
Která vína lze archivovat?
Archivovat víno není jen tak. Je potřeba vybrat správnou odrůdu, dodržet výrobní postup i následné skladování, aby se kvalita vína s roky navýšila. Obecně platí, že k archivaci se hodí vína s vysokým obsahem extraktu. Čím vyšší procento extraktu, tím vyšší procento kyseliny a tím vyšší šance, že víno nenapadnou mikroflóry.
Odrůdy bílého vína hodící se k archivaci jsou Rulandské bílé, Ryzlink vlašský, Chardonnay nebo Rulandské šedé. Předpoklad k archivaci u červených vín mají odrůdy Merlot, Rulandské modré a Cabernet Sauvignon.
Pozor dejte na vína růžová – ta jsou určena ke konzumaci, dokud jsou mladá, obvykle do dvou let od výroby. Stejně tak existují i odrůdy bílých i červených vín, která se pijí mladá, protože mají malý podíl kyseliny, zrají totiž rychleji. Mezi taková patří známý Modrý Portugal nebo Müller Thurgau.
Barva vína
Barvu vína udává odrůda i příměsi – hlavně u rosé závisí barva na příměsi ovoce. Jak jsme si ale řekli, růžové víno není vhodné k archivaci. Jak tedy souvisí barva vína s víny archivními bílými a červenými?
Obecně platí, že bílá vína postupem času tmavnou, červená vína naopak světlají. To se děje, pokud vína skladujete správně – v chladu a ve tmě. Rozhodně se nebojte, že ztmavlé bílé nebo bledé červené se nějak zkazilo!
Neuchovávejte vína z obchodů
Vína z obchodů nejsou určena k dlouhodobé archivaci. Jejich předpoklad je rychlá konzumace, neboť supermarkety rozhodně nesplňují podmínky, za kterých se má víno správně skladovat, aby dlouho vydrželo. Pokud však nakoupíte víno u zkušeného vinaře, nemáte se čeho bát.
Shrnutí
Víno, které lze archivovat, musí být ze správné odrůdy, musí být vyrobeno z kvalitních hroznů odborníkem, který zná správný technologický postup a hlavně – musí být správně skladováno! Neskladujte vína z obchodu, věřte zkušeným vinařům. Záleží jim na jejich produkci, proto poradí, jak s vínem správně zacházet – lépe než „odborníci“ v supermarketu.
Přidat komentář