4 mýty o víně, které slyšíme dnes a denně

Existuje celá řada mýtů o tom, jaká barva či chuť vína je nejlepší, i o tom, jak se víno servíruje. Možná jste slyšeli i vy, že „bílé víno se hodí pouze k rybě, ostatní masité pokrmy doplňuje víno červené“. Není to pravda!

Bílé víno pouze k rybám?

V žádném případě! Bílá vína se skvěle hodí i k drůbeži nebo k masu telecímu. Naopak k drůbeži se červené víno volí málo, to opravdu patří k tmavším, červeným masům, jako je hovězí, vepřové atp.

Bílé víno chladíme, zatímco červené nikdy?

Další chyba, kterou jistě slyšelo spoustu z vás. Bílé víno opravdu chladíme, respektive jej podáváme vychlazené. Červené víno je ovšem potřeba také nechat na chladnějším místě, než jej začneme servírovat. Říká se, že by měla být teplota červeného vína shodná s pokojovou teplotou, ale přece nechcete podívat víno, které má 25°C! Správná teplota vína velmi ovlivní výslednou chuť, proto červené víno udržujte na 15-18°C.

Jsou stará vína vždy dobrá?

Ne každé víno lze dlouho skladovat, proto neplatí ani tvrzení, že staré víno je vždy dobré. Většina vín, se kterými se můžete na trhu setkat, slouží k časné konzumaci. Je tomu přizpůsoben i výrobní proces. Pokud není na víně přímo napsáno, že je již archivním kouskem, nebo že jej lze archivovat, je nejlepší ho do jednoho roku zkonzumovat a užít si jeho opravdovou chuť. Po deseti letech by z něj totiž mohlo zmizet vše, s čím se „narodilo“.

Drahá vína jsou vždy kvalitní a dobrá, že?

To, že drahé věci jsou vždy dobré, je mýtus platný nejen u vín! Cena nemusí zaručit kvalitu, neboť ji ovlivňuje několik faktorů. Značka, místo původu, vynaložená práce na vinici… Hodnotná vína, avšak málo prosazovaná ve světě, jsou například vína ze Španělska nebo Portugalska. Tato vína jsou cenově velmi přijatelná a obsah vás jistě překvapí. Naopak ne vždy drahá vína, ač francouzská zaručí kvalitní ochutnávku.

Přidat komentář

Your email address will not be published. Required fields are marked *